Ceremoninė kakava: receptas ir paruošimo instrukcija

Kakavos gėrimas, paruoštas iš kakavos masės, yra visiškai kitoks nei tai, ką esame pratę ragauti, pagamintą iš įprastų kakavos miltelių. Skiriasi viskas: aromato ir skonio intensyvumas, konsistencija, poveikis kūnui ir dvasiai.

Susipažinkite su ceremoninės klasės kakava ir lengvai pasiruoškite jos namuose, turėdami vien vandens ir kakavos masės.

Kokią kakavą rinktis?

Rinkitės iš keturių skirtingų ceremoninės kakavos skonių:

Iš ko ruošiama ceremoninė kakava?

Kakavos masė: ją susmulkiname peiliu ant pjaustymo lentelės. 1 arbatinis šaukštelis masės atitinka apie 5 g.

Rekomenduojamas kakavos kiekis vienai gėrimo porcijai (250 ml)

  • 5 g silpnai tonizuojačiai kakavai
  • 10 g aromatingam gėrimui (tinka ir vaikams)
  • 30 g kasdieniam vartojimui prieš sportą, protinį darbą, tonizavimui vietoje kavos
  • 50 g stipriai koncentracijai, meditacijai, psichologinėms praktikoms

Vanduo: karštas, tačiau ne verdantis. Užkaitinu jį iki ~70°C, o jei praleidžiu šią akimirką ir vanduo užverda – skiedžiu su kambario temperatūros vandeniu, kad vandens temperatūra būtų optimali. Su tokiu vandeniu paruoštą kakavą galima gerti iš karto, nelaukiant, kol ji atvės.

    Kakavos ir vandens santykis yra labai svarbus. Daugiau kakavos ir mažiau vandens = sodri, stipri, intensyvi kakava. Mažiau kakavos ir daugiau vadens = švelnus, gal net blankus kakavos gėrimas. Eksperimentuokite su įvairiomis proporcijomis ir taip atrasite sau skaniausią kakavos gėrimo paruošimo būdą.

    Priedai: kakavą galima saldinti (cukrumi ar sirupu; medus sustiprina kakavos rūgštumą), sūdyti (žiupsnelis jūros druskos daro stebuklus), gardinti prieskoniais (tiks visi šildantys, o dažniausiai naudojami: čili, cinamonas, kardamonas, vanilė), net liofilizuotais vaisiais ar supermaisto milteliais. Bet kuris priedas yra kaip kakavos papildymas – galimas, tačiau nebūtinas.

    Pienas: jei norite balintos kakavos, rekomenduojama ją balinti augaliniu pienu. Ypač tinka avižų, kokosų, migdolų gėrimai. Karvių pienas ir grietinėlė sustiprins kakavos rūgštumą, o kakavos ceremonijose gyvulinis pienas apskritai nevartojamas. 

    Kaip paruošti ceremoninę kakavą?

    1. Pasiruoškite smulkintos kakavos masės, norimų priedų, užkaiskite vandenį.
    2. Puodelį, iš kurio gersite kakavą, galite sušildyti. Įpilkite į jį karšto vandens, su kuriuo gaminsite kakavą.
    3. Tirštą ir kreminę kakavą paruošti padės plakiklis, kuris prisotins gėrimą deguonimi. Idealiai tam tiks maisto smulkintuvas (pvz. Nutribullet). Jei smulkintuvo neturite, plakimui naudokite paprastą stiklainį su dangteliu ar gertuvę.
    4. Kakavą su priedais suberkite į smulkintuvą/stiklainį/gertuvę. Užpilkite karštu vandeniu. Plakite – elektriniu būdu užteks vos ~15 sekundžių, rankiniu būdu – apie minutę, kol susidarys puta. Jei gėrimą plakate stiklainyje ar gertuvėje, periodiškai atsukite dangtelį ir išleiskite karštą orą.
    5. Suplaktą gėrimą supilkite į (pašildytą) puodelį.
    6. Atsiduokite pojūčiams, išjausdami akimirką čia ir dabar: patogiai įsitaisykite ir apglėbkite šiltą kakavos puodelį abiem rankomis. Galite ištarti intenciją, palinkėjimą sau pačiam, kol mėgausitės kakavos gėrimu. Įkvėpkite kakavos aromato ir lėtai gurkštelėkite. Stebėkite, kaip gilėja, keičiasi skonis, aromatas, vidinė būsena. Kakava gali sužadinti kūrybiškas mintis, padėti sudėlioti taškus ant gyvenimiškų i ar tiesiog sutelkti protą ir kūną, paruošti juos būsimai užduočiai ar nuteikti dienai. 

    Kada vartoti ceremoninę kakavą?

    Kakavą rekomenduojama vartoti tuščiu skrandžiu ar vos užkandus lengvai virškinamo maisto. Jei kakavą norite vartoti po sotaus maisto, palaukite iki poros valandų.

    Kakava tonizuoja, tad geriausia ją vartoti pirmoje dienos pusėje ar popiet. Vakarui ruoškite silpną kakavą, kad ji netrikdytų miego.

    Galiausiai, visuomet laimėsite klausydami savo kūno ir atliepdami jo poreikius. Jūsų kūnas geriausiai žino, kas jam (pa-)tinka ir kada bei kaip tai vartoti :)

    Visą kakavos asortimentą peržiūrėkite čia: ceremoninė kakava.


    Senesnis įrašas Naujesnis įrašas


    Palikti komentarą

    Turėkite omenyje, jog komentarai iš pradžių peržiūrimi ir patvirtinami prieš publikuojant